Pelantikan dan Pembekalan UKM Al Khidmah

04 Maret 2018  |    08:04  |     MH. Humas Unisda

Unisda.ac.id, Lamongan- Bertempat di Gedung Rektorat lantai 3 Ruang Auditorium, Ukm Al-Khimdah Unisda mengadakan pelantikan dan pembekalan kepada pengurus baru al khidmah yang baru. Acara pelantikan dan pembekalan ini bertema “Melekat dan Bermanfaatnya Ilmu dapat diperoleh dari Berdzikir, Berkhidmah serta Ridho dari Guru.

Dalam kesempatan sambutannya, berharap dengan langgengnya ukm ini, dapat menambah barokahnya unisda dengan adanya lantunan-lantunan dzikir. Tahun kepengurusan ini merupakan tahun ketiga, meski sebenarnya rutinan majelis dzikir telah ada sejak tahun 2002. Tahun 2002 merupakan tahun di mana Hadhrotusy Syekh KH. Ahmad Asrori Al Ihaqy, RA. pertama kali datang ke unisda, jelas Bapak Maskub selaku pembina.

Pelantikan dilakukan setelah serangkaian acara sambutan. Pengurus Ukm Al Khidmah Unisda dilantik lansung oleh Bapak Bakhri Al Maliki, S.Pd.I selaku pengurus Al Khidmah Daerah Lamongan. Acara pelantikan dan pembekalan ini dihadiri oleh Pengurus Thoriqoh Pusat, Ketua Pengurus  Al Khidmah Wilayah Jawa Timur, Pembina UKM Al Khidmah Unisda, Pengurus Al Khidmah Unisda Lamongan, UKM Al khidmah, Istitaf, UTM, Unisla, Mahasiswa Unisda, Ketua-ketua Ormawa dan masih banyak lainnya.

Sementara untuk pembekalan, dilakukan setelah pelantikan dan menghadirkan Ustd. Abdur Rosyid Zuhro selaku pengurus atthoriqoh pusat sebagai pemateri pembekalan sesi pertama. dan Drs. K. Abdullah Shidiq, S.H. selaku Ketua pengurus Al Khidmah wilayah jawa timur sebagai pemateri pembekalan kedua.

Pada pembekalan pertama, banyak menerangkan tentang bagaimana islam masuk pertama kali melalui peran tarekat oleh para syekh atau mursyid tarekat. Tidak hanya itu, pembekalan pertama ini juga membincangkan mengenai strategi dakwah yang selama ini telah diteladankan oleh Hadhrotusy Syekh KH. Ahmad Asrori Al Ihaqy, RA. Pada pembekalan kedua K. Shidiq banyak menerangkan tentang manfaat berdzikir, berkhidmah di organisasi, dan menghimbau kepada pengurus terlantik karena dengan amanah dalam menjalankan tugasnya, pengurus akan banyak mendapat bonus (dalam hal ini pahala yang berlipat). (MH. Humas Unisda).